Kozí mléko

O kozím mléku

Říká se, že v minulosti nebylo ve vsi rodiny, která by nechovala kozu. Kozy se v té době nazývaly "krávy chudých".Jsou případy, kdy kozí mléko zachránilo celou rodinu od hladu. A díky kozímu mléku se navrátilo zdraví nemocnému člověku. V dnešní době se  stále více mluvi o kozím mléku a jeho skvělých účincích.

Čím to je?
Právě jeho jedinečným složením. Ze světových výzkumů vyplývá, že kozí mléko pozitivně působí na lidský organizmus a pomáhá léčit mnohé civilizační choroby dnešní doby.

Nutriční význam kozího mléka.

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi zinku, manganu, titánu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Množství bílkovin je vyšší jako v kravském mléku, důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení, to je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe jako mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobená rozměry a složením tukových častíc, které se podobají mléku mateřskému.

Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic.
Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhají činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních koronárních poruch dříve narozených dětí.
Kazeín kozího mléka má víc aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin, které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko.
Při výstavbě molekulární struktury bílkovin kozího mléka se zjistilo, že nejen laktalbumín, ale i ostatní frakce proteinů kozího mléka se liší od bílkovinových frakcí kravského mléka. To je pravděpodobně důvod, proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.

Kozí mléko pozitivně působí

  • na nervovou soustavu, jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity, stresu, mnohým ženám trpících migrénou pomůže vyloučení kravského mléka a výrobků z něho,
  • kozí tuk příznivě působí při kloubových onemocněních
  • lepšuje imunitní systém, celkovou kondici
  • významně reguluje vlhkost pleti
  • pozitivně působí při astmatických onemocněních kůže
  • při onemocněních trávícího traktu a přidružených orgánů (játra, slinivka)- má zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacitu
  • výzkumy uvádějí, že asi 7,5% dětí je alergických na kravské mléko, ale 60-70% z nich není alergických na mléko kozí
  • jako prevence nádorových nemocí - bylo zpozorované, že organizmus kozy je schopný vytvářet si účinné protilátky a nikdy neonemocní na rakovinu
  • jsou známe případy lidí s onemocněním na TBC, kteří se celkem vyléčili po dietě, v které bylo zařazené kozí mléko
  • Zkušenosti s využitím kozího mléka v dětské výživě byly získané v České republice, když ve spolupráci s veterinárními lékaři, Svazem chovatelů koz a dětskými lékaři byla vypracovaná podrobná metodika podávaní kozího mléka dětem alergických na kravské mléko. Rodiče alergických dětí nakupovali kozí mléko u doporučených chovatelů. U dětí do 6 měsíců se mléko ředilo vodou pro kojence (2/3 mléka a 1/3 minerální vody), starším dětem podávali kozí mléko neředěné. U dětí s opakovanými průjmem, zvracením, zácpou, nespavostí, dermatitidami, následným opakováním infekcí dýchacích cest se kozí mléko podávalo celý rok. Klinické příznaky se rychle upravovali, ustoupili trávící těžkosti a kožní vyrážky, a zvýšila se celková odolnost dětí. Kojenci přijímali kozí mléko dobře.

    Kozí mléko je proto cennou ekologickou potravinou. Významné je jeho využití u dětí jako možnost alternativní výživy a u dospělých v oblasti prevence (protirakovinové faktory).


    Průměrné nutriční hodnoty sušeného plnotučného kozího mléka
    Ukazatel V 100g sušeného výrobku V 100ml obnoveného výrobku
    Energetická hodnota
    Bílkoviny v g.
    Tuk v g.
    Laktóza v g.
    Minerální látky v g.
    Vápník v mg.
    Fosfor v mg.
    Hořčík v mg.
    Železo v mg.
    Zinek v mg.
    Jód v ug.
    A(jako retinol) v ug
    D3 (cholekalciferon) v ug
    Thiamin (B1) mg
    Vit. PP(nikotínamid) v mg
    Pyridoxin (B6) v mg
    C(kyselina L/askorbová) v mg
    2080 kJ
    25,2
    26
    37,8
    6
    1070,6
    869,1
    87,6
    0,5
    2,2
    53,9
    417,7
    1,3
    0,3
    2,1
    0,2
    2,2
    254 kJ
    3,2
    3,3
    4,7
    0,8
    133,8
    108,6
    10,9
    0,1
    0,3
    6,7
    52,2
    0,2
    0,04
    0,3
    0,02
    0,3

    Složení kozího a kravského mléka

    SložkyKozí mlékoKravské mléko
    Tuk
    Bílkoviny
    Beztuková sušina
    Laktóza
    alfa S1 Kasein
    Ca
    Mg
    Na
    Fe
    Vit. A
    Vit. D
    Vit. B6
    Kys. nikotinová
    Vit. B2
    Biotín- vit.H
    3,0 g/100g
    3,0 g/100g
    8,3 g/100g
    4,3-5 g/100g
    -
    102-2,3mg/100ml
    13-19mg/100ml
    35-65mg/100ml
    0,01-0,11 mg/100ml
    44 mg/100ml
    0,12 mg/100ml
    63 mg/100ml
    328 mg/100ml
    41 mg/100ml
    3,1 mg/100ml
    3,3 g/100g
    2,8 g/100g
    8,5 g/100g
    4,3-5 g/100g
    +
    110 mg/100ml
    11 mg/100ml
    58 mg/100ml
    0,04mg/100ml
    52 mg/100ml
    0,03 mg/100ml
    60 mg/100ml
    83 mg/100ml
    40 mg/100ml
    2,0 mg/100ml